Ennen sienikautta on tietysti yrttikausi. Kaikkea ei millään ehdi hyödyntää, eikä ole tarpeenkaan. Valinnan varaa on, kerään sitä, mitä ehdin ja helpoiten saan. Seuraavassa muutama esimerkki:
Voikukkasiirappi
Ohje löytyy netistä Henrietta Kressin nimellä tai voikukkasiirappi -nimellä. Yksinkertainen tehdä, mutta Henrietta kertoo enemmän siirapintekoon liittyvistä yksityiskohdista.
Voikukkamehu
Ohje:
250
g voikukkia
1½
kg sokeria
2
sitruunaa
4
l vettä
Kerää
vain juuri auenneita voikukkia, poista niistä varret ja kukan alin
vihreä osa jotta sinulle vain jää voikukanterälehdet käteen.
Mitä enemmän keltaisia terälehtiä sitä maukkaampaa mehua, jos
vihreätä jää paljon mehusta tulee kitkerämpää. Pese sitruunat
ja viipaloi ne ohuelti. Kiehauta vesi ja kaada terälehtien päälle,
lisää sitruunat ja anna mehun tekeytyä peitettynä yön yli.
Siivilöi mehusta sitruunat ja terälehdet siivilän läpi jossa on
harsokangasta. Lisää mehuun sokeri ja kiehauta mehu ylös. Kuori
pinnalta pois kaikki mahdollinen kuona reikäkauhalla. Kaada mehu
puhtaisiin pulloihin. Mehua voi pakastaa samoin kuten mansikka ja
raparperimehua.
Mehu säilyy viikon verran jääkaapissa. Jos haluat säilyttää
sitä pidemmän ajan, kannattaa siihen joko lisätä jotain
säilöntäainetta, tai pakastaa se. Mehu säilyy hyvin pakkasessa,
muista vain ettet täytä pulloa kokonaan, ettei se jäätyessään
rikkoonnu.
Kuusenkerkkäsiirappi ilman keittämistä
Ohje:
Kerkät jauhetaan yleiskoneella tai vastaavalla.
Lasipurkkiin laitetaan kerroksittain sokeria (tässä ruokosokeria) ja kuusenkerkkäjauhetta.
Odotellaan kärsivällisesti, kestää kauan valmistua ja tulee pienempi määrä, kuin keittämällä.
Voikukkakaprikset
Ohje ystävältäni Jonnalta:
2
dl voikukan nuppuja
1
- 1½ dl etikkaa tai vaaleaa balsamiviinietikkaa
1
rkl hunajaa tai sokeria
½
tl suolaa
vettä
keittämiseen
Laita
kattilaan puoli litraa vettä ja mausta se suolalla. Keitä
voikukannuppuja
minuutin ajan. Valuta ja jäähdytä voikukat.
Sekoita
etikka ja hunaja. Voit myös keittää etikan, jotta saat
siitä
hieman miedompaa. Laita keitetyt nuput lasipurkkiin ja
kaada
etikkaliemi päälle. Anna voikukkakapristen maustua
jääkaapissa
vähintään vuorokauden ajan. Nuput sopivat erittäin
hyvin
perunasalaattiin. Voit kokeilla niitä myös esimerkiksi
kalan
mausteena tai vihreässä salaatissa.
Kuusenkerkkäsiirappi keittämällä
Ohje:
Kerkkiä keitetään pienessä vesimäärässä pitkään.
Siivilöidään, lisätään sokeri ja keitetään taas.
Purkitetaan.
Orvokkisokeri
Ohje (löytyy Metsäkirjasta)
Pihasalaatti
Jokainen tekee oman makunsa mukaisen, tässä salaatissa voikukanlehteä, valkoapilan kukkia, maahumalaa, mustaherukanlehteä ja siankärsämönlehtiä, muiden viljelylajien lisäksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti