sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Sienikoreja

Ylemmän korin tein itse opiskeluaikana Kullaalla, alemman ostin samalta paikkakunnalta, tekijän nimeä en enää muista. Jäi käsitys, että kysenen tekijä ei enää koreja valmista, mikä on harmi - isoon koriin menee yllättävän suuri määrä sieniä, ja....
...siinä on kätevä väliristikko, jolla voi eri sienilajit erottaa toisistaan jo metsässä. Säästää kotona tehtävää työtä. Ainut haittapuoli on leveys, joka joskus tekee metsässä liikkumisesta kömpelöä. Toisaalta laakea pohja auttaa sieniä säilymään kuivempina ja tuoreempina.

lauantai 13. huhtikuuta 2013

Kuvassa näkyy se määrä, minkä verran kuivattua kultarouskua tarvitaan maustamaan sienipiiras, keitto tai kastike. Tämä on erinomainen asia sen takia, että kultarouskua löytyy harvoin isoja määriä. Kultarouskun maku on niin voimakas, ettei hienoa aromia kannata liialliseen määrään hukuttaa.
Sienipiiraaseen laitan joko keltavahveroa, suppilovahveroa tai muita mietoja sekasieniä ja mausteeksi siis yksi "siivu" kuivattua kultarouskua huhmareessa hienoksi jauhettuna.
Pastakastike syntyy esimerkiksi keltavahverosta, ohuista purjosiivuista, juustoraasteesta (esim. mustaleima emmental), kermasta ja mausteeksi siivu kultarouskua.
Ktt-opinnoissa opettaja laittoi pannulle kokonaisen kultarouskun lakin ja paistoi sen molemmin puolin kypsäksi, ikään kuin hampurilaispihviksi. Oli hyvää, mutta itse en ole raaskinut kotona kokeilla.
Jos pitäisi valita vain yksi sieni parhaaksi, mitä Suomesta löytää, minulle se olisi kultarousku.

perjantai 12. huhtikuuta 2013

 

Sienikeitto suppilovahveroista

Vielä on monta kuukautta esimmäisten sienten ilmestymiseen. Kevätsieniäkin saa tänä vuonna odottaa normaalia pidempään. Pitkää odotusta voi helpottaa sienikeitolla. Tämä on helppo ja suhteellisen nopea sienikeitto, joka syntyy joko kuivatuista tai tuoreista sienistä. Tämän hetkiset kokeiluni puoltavat suppolovahveron käyttöä - se tuntuu makunsa puolesta parhaiten keittoon soveltuvan.

SIENIKASVISKEITTO

200 g suppilovahveroita
2 rkl voita
1 porkkana
200g kiinankaalta tai keräkaalta
½ purjoa
1 litra kasvislientä
(1dl kermaa)
100 g sulatejuustoa
persiljaa tai tilliä

Silppua (jos käytät tuoreita) sienet, puhdista kasvikset, suikaloi porkkana, leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi, samoin kiinankaali. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja laita sienet siihen hautumaan. Lisää kasvikset. Itse annan myös kasvisten hautua noin 15 min, ennen kasvisliemen lisäämistä - maku paranee. Kaada kasvisliemi kattilaan (jos käytät kuivattuja sieniä, lisää ne tässä vaiheessa). Kypsennä keittoa vähintään 15 min. Sekoita lopuksi keittoon sulatejuusto ja kerma. Ripottele pinnalle yrttejä.
Käytän keittoon usein mm. palsternakkaa tai juuripersiljaa tai mitä nyt sattuu jääkaapista löytymään. Keräkaali on siitä hyvä tuote, että se on edullista, kotimaista ja säilyy pitkään jääkaapissa. Kiinankaalin voi hyvin korvata keräkaalilla. Molemmat tarvitsevat kypsennyksen: kiinankaali mahdollisten pöpöjen varalta ja keräkaali ruuansulatuksen vuoksi.


 

Sienestys valtaa naisen

.
Sienikorin sisältöä syksyllä 2012
 
 

Ruskotatti, Boletus badius, omaan makuuni herkkutattia herkumpi.

Kultarousku, Lactarius volemus, mielestäni maailman paras sieni.
  
Koppelokääpä, Grifola frondosa, kasvaa suurten tammien tyvillä, harvinainen Suomessa. Erinomainen ruokasieni, jota on ollut ilo pari kertaa maistaa.